Vragen of een offerte aanvragen?
(050) 313 82 88 | Offerte | Contact

Einde aan wegwerpplastic: nieuwe wetgeving in 2024

De afgelopen jaren zijn er verschillende stappen gezet in het verminderen van wegwerpplastic. Zo zijn plastic rietjes al sinds 2021 niet meer in de verkoop. En vanaf 1 juli 2023 betaal je extra voor je plastic to go koffiebeker en bakjes. Ook is het verplicht om voor dranken en maaltijden die ter plekke worden bereid een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Daar komt vanaf 1 januari 2024 een nieuwe belangrijke maatregel bij, die waarschijnlijk ook invloed heeft op jouw bedrijf. Vanaf dan wordt herbruikbaar servies de standaard op kantoren, in bedrijfskantines en op sportclubs. Dat betekent geen wegwerpbekertjes meer, maar stevige mokken en drinkbekers. Gelukkig hebben wij er daar genoeg van! 

Waarom deze maatregelen?

Een groot voordeel van plastic is de veelzijdigheid en de stevigheid van het materiaal. Dat laatste is direct het nadeel. Want plastic breekt niet zomaar af. Zodra het in de natuur terechtkomt, blijft het daar een enorm lange tijd. 

Inmiddels ligt er al veel te veel plastic in de natuur, zowel op het land als in de oceaan. Om te voorkomen dat dit alleen nog maar meer wordt, zijn er sinds een aantal jaar diverse maatregelen ingevoerd. Het voornaamste doel van alle maatregelen is het terugdringen van het gebruik van wegwerpplastic en het hergebruiken van producten te stimuleren. Denk maar aan het verbod op gratis plastic tasjes (2015): tegenwoordig neemt bijna iedereen een stevige boodschappentas mee van thuis en is het aantal plastic tassen in het zwerfafval enorm verminderd. 

Daarom worden nu de plastic maaltijdverpakkingen en bekertjes aangepakt. Vanaf 1 juli betaal je extra voor meeneemverpakkingen, in de hoop dat men een eigen herbruikbare verpakking meeneemt. Ook wordt er soms gewerkt met een borgsysteem. Aangezien deze maatregel recent is ingegaan, weten we nog niet zoveel over de effecten. Wat we wel weten, is dat de volgende maatregel voor veel bedrijven van toepassing is. 

Welke maatregel gaat er in op 1 januari 2024?

Vanaf 1 januari zijn plastic wegwerpbekers- en maaltijdverpakkingen niet meer toegestaan als je ter plaatse iets eet of drinkt. Dat betekent dat eten en drinken altijd geserveerd wordt in herbruikbare verpakkingen.

Voor wie geldt de maatregel?

Misschien denk je bij het lezen van de maatregel met name aan de horeca. Dat klopt: in hotels, cafés en restaurants is het vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan om eten of drinken te serveren in wegwerpbekers- of bakjes met plastic erin. 

Maar: de maatregel gaat gelden voor alle locaties waar eten en/of drinken wordt geserveerd. Dus ook voor kantoren, sportkantines, festivals, scholen, bedrijfskantines, attractieparken; op al deze locaties is het straks niet meer toegestaan om wegwerpbekers- of bakjes met plastic erin te gebruiken. Enkel herbruikbaar servies is toegestaan. Dat vraagt om een flinke verandering voor veel bedrijven. Gelukkig zijn wij er om te helpen.

Wat zijn de alternatieven?

Die zijn er gelukkig genoeg. 

Van koffiemok tot drinkbeker

De ene beker is de andere niet. De ene is bedoeld voor een lekker glaasje fris, de ander is perfect voor een warme drank zoals koffie of thee. Met oor, zonder oor, van keramiek of juist van glas: er zijn enorm veel opties. Ga na wat het meest bij jou op kantoor gedronken wordt. Of welke dranken het vaakst besteld worden in jouw (sport)kantine. Laat het ons vervolgens weten en wij zoeken de perfecte mok of drinkbeker. 

Onze tip: stapelbare mokken en bekers. Scheelt een hoop kastruimte! 

Duurzame drinkwaren

Maak je de overstap naar herbruikbare mokken, doe het dan direct goed en kies voor drinkwaren gemaakt van duurzame materialen. Bijvoorbeeld een beker gemaakt van het afval van de suikerrietproductie. Of een mok gemaakt van gerecyclede materialen. De keuze is reuze en er komen steeds meer opties bij. 

Koffie to go bekers

Naast bekers voor op locatie, zoals op kantoor, is het ook een goed idee om onderweg een herbruikbare beker mee te hebben. Deze koffie to go bekers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, kleuren en gemaakt van diverse materialen. Levert je direct een hoop zichtbaarheid op. 

Think outside the box

Wil je het net even anders doen dan anderen? Denk dan eens aan de onderstaande opties: 

Gepersonaliseerde mokken 

Wat een mok pas echt leuk maakt, is de bedrukking. Dat kan uiteraard je bedrijfslogo zijn of de slogan van de organisatie. Ideaal als weggever of geschenk. 

Voor je collega’s maak je de mok nog wat specialer met hun eigen naam erop. Klanten op bezoek? Maak ook voor hen een speciale mok. Wees creatief! 

Werken met statiegeldbekers 

Een alternatief dat zijn nut al heeft bewezen is het inzetten van statiegeldbekers. Vooral tijdens evenementen en festivals is dit een populaire methode om afval te voorkomen. Het is heel gemakkelijk: men betaalt een bepaald bedrag voor de beker, boven op de drankprijs. De beker leveren ze in bij het halen van een nieuw drankje en het nieuwe drankje wordt in een nieuwe beker geserveerd. Aan het einde van het evenement kunnen ze de beker inleveren en de paar euro voor de beker terugkrijgen. Of ze nemen de beker mee naar huis als souvenir. Het resultaat is een (relatief) schoon evenemententerrein. 

Herbruikbare lunchitems

Al het wegwerpplastic servies moet vervangen worden door een herbruikbaar alternatief. Dat betekent dat ook de plastic bordjes en bestek een no go zijn, net als broodjes gewikkeld in plastic. 

Voor het serveren van eten zijn er verschillende duurzame alternatieven. Bijvoorbeeld bestek gemaakt van hout en bordjes van karton. Ondanks dat deze producten van natuurlijke producten gemaakt zijn, zijn het alsnog producten gemaakt voor eenmalig gebruik. Daarom is het beter om zelf een verpakking mee te nemen voor take away. Bijvoorbeeld de Boc’n’Roll, Snac’n’Go of een stevige lunchbox. 

Ben jij klaar voor de toekomst?

Nu is het moment om de overstap te maken naar herbruikbare drinkwaren en lunchitems. Zodat jij alles voor 1 januari 2024 goed geregeld hebt. Gelukkig zijn wij er om je te helpen. Geef je wensen aan ons door en wij vinden de producten die jouw merk compleet maken. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Contact

  Contact

  Naam*:

  Organisatie*:

  Email*:

  Mijn vraag aan P&P:

   Product:

   Naam*:

   Organisatie*:

   Telefoon:

   Email*:

   Bijlage (bijv. logo of ontwerp):

   Mijn vraag aan P&P: