Vragen of een offerte aanvragen?
(050) 313 82 88 | Offerte | Contact

Het verhaal van jute

Jute staat bekend als de Golden Fiber vanwege haar gouden kleur en zijdeachtige glans. Na katoen is jute de meest gebruikte plantaardige vezel in de textielindustrie. Jute wordt voornamelijk geproduceerd in India en Bangladesh. Het telen van jute vereist zeer weinig kunstmest of pesticiden en is daarom een zeer goed en duurzaam alternatief voor conventioneel katoen of nylon.

De planten waarvan jute gemaakt wordt, groeien het beste bij temperaturen van 20 tot 40 graden celsius. Gemiddeld gebruiken de planten 5 tot 8 cm regen per week. De relatieve vochtigheid van 70 -80 % in de moesson gebieden van Pakistan, Bangladesh en India bieden hiervoor het perfecte klimaat .

Jute vezels

Jute is een lange, zachte en glanzende plantaardige vezel die kan worden gesponnen tot grove en sterke draden. De vezels zijn gebroken wit of bruin en hebben een lengte van één tot vier meter. De jute vezel is afkomstig van de stam van de jute plant. De vezels worden gewonnen door de jute stengels bij elkaar te bundelen en ze onder te dompelen in stromend water. Nadat ze zijn uitgepakt worden de stengels gestript.

Slechte tijden

Tijdens de 19e en het begin van de 20e eeuw werd een groot deel van de jute oogst geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk waar het vervolgens werd verwerkt. Dit was een bloeiende industrie tot ongeveer het begin van de jaren zeventig. In die tijd werden de synthetische vezels geïntroduceerd. Het gebruik van synthetische materialen nam enorm toe en de jute industrie klapte in. Veel jute exporteurs gingen zich toeleggen op andere grondstoffen. Maar tussen 2004 en 2010 herstelde de jute markt zich en steeg de prijs van ruwe jute met meer dan 500 %.

Toepassing van jute

Veel mensen geven de voorkeur aan jute vanwege het feit dat jute milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar is. Er is steeds meer aandacht voor het milieu en jute vezels worden nu ook gebruikt om er pulp en papier van te maken. Jute is CO2 neutraal en biologisch afbreekbaar. Jute kan bovendien in vier tot zes maanden worden geteeld en heeft een hoge opbrengst. Hiermee is jute een goede oplossing om de wereldwijde ontbossing tegen te gaan.
In de promotionele branch wordt jute vooral gebruikt om er tassen van te maken. Jute tassen zijn duurzaam, sterk, langdurig bruikbaar, en verhoudingsgewijs goedkoop. P&P heeft een groot assortioment jute tassen. Wij kunnen deze tassen uit voorraad leveren met een bedrukking vanaf kleine aantallen. Maar wij kunnen ook een geheel eigen custom made tas maken in eigen kleur of model. Vraag gerust naar de mogelijkheden!

Op onze duurzame website Green Premium vind je een totaaloverzicht van de jute tassen in ons assortiment.

 
Contact

  Contact

  Naam*:
  Organisatie*:
  Email*:
  Mijn vraag aan P&P:

   Product:
   Naam*:
   Organisatie*:
   Telefoon:
   Email*:
   Bijlage (bijv. logo of ontwerp):
   Mijn vraag aan P&P: