Vragen of een offerte aanvragen?
(050) 313 82 88 | Offerte | Contact

Trotse partner van het Koploperbos

Bij ons om de hoek is binnenkort een heus bos te vinden: het Koploperbos. Een groen hart middenin een bedrijventerrein. Een perfecte plek voor een lunchpauze, een wandeling of om je hoofd leeg te maken. De bomen en struiken zijn geplant en zijn er klaar voor om uit te groeien tot bos.

Wat het Koploperbos uniek maakt: het initiatief komt van een aantal ondernemers, gekoppeld aan het Koploperproject in Groningen. Het idee is dat bedrijven een stukje bos kunnen kopen, waar ze moreel eigenaar van zijn. Zo ontstaat er een bos waarvan diverse bedrijven ‘eigenaar’ zijn. Nog nooit eerder is er op initiatief van ondernemers op een bedrijventerrein een bos aangelegd. 

In het voorjaar van 2021 verrichte wethouder Glimina Chakor de eerste aanplant van het Koploperbos. Op 8 maart 2023 werd het bos feestelijk geopend door de initiatiefnemers, aangesloten ondernemers en wethouder Mirjam Wijnja. In totaal zijn er 2800 bodem geplant, die de komende jaren uitgroeien tot een volwaardig bos.

Het doel van het Koploperbos

Het Koploperbos heeft als missie om bedrijven te informeren over de kansen en mogelijkheden van duurzaam ondernemen en hen te inspireren om tot actie over te gaan. 

Hoewel ondernemers, waaronder wij, er alles aan (willen) doen om hun Co2-uitstoot zo ver mogelijk terug te brengen, is volledig Co2-neutraal ondernemen in de praktijk lang niet altijd mogelijk. Het Koploperbos is onderdeel van deze missie. Met een bos van uiteindelijk 8000 vierkante meter wordt over een periode van 50 jaar zo’n 328 ton Co2 uit de lucht gehaald. 

Biodiversiteit, Klimaat en Gezondheid

Het bos zorgt naast het opnemen van Co2 ook voor educatie & biodiversiteit, het vermindert hittestress, voorkomt wateroverlast en biedt werknemers van omliggende bedrijven en organisaties de mogelijkheid om een gezonde ‘workout’ of wandeling te maken. De bomen worden geplant op braakliggend terrein van de gemeente, dat niet of nauwelijks in trek is bij bedrijven. Zo wordt een ongebruikt stukje stad omgetoverd tot een mooi, duurzaam bos dat het Hunze stroomdal in ere herstelt.

Het Koploperproject

Het Koploperproject helpt en ondersteunt ‘intrinsiek gemotiveerde’ mkb-bedrijven en andere organisaties om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Bedrijven die zich aanmelden komen in een team terecht, bestaande uit 10 tot 14 ondernemers of bedrijven. Vervolgens worden ze tien maanden begeleid , krijgen ze praktische tips en tools aangeleverd om zelf duurzaam te ondernemen en wordt hun netwerk uitgebreid. 

Afgelopen jaren hebben alleen al tientallen stad-Groningse bedrijven dit traject doorlopen. Op dit moment zijn er in de stad twee Koplopergroepen actief: de groep Zuidoost, en de groep Groningen.

Word partner & verdubbel het groene hart

Elke onderneming kan partner worden van het Koploperbos door de aankoop van een groenpakket. Wij als P&P hebben gekozen voor een bronzen pakket, wat betekent dat we 10m2 van het bos hebben geadopteerd. Kijk voor alle informatie over de verschillende pakketten & het Koploperbos op www.koploperbos.nl of de LinkedIn pagina van het Koploperbos.

Partners in het project zijn de Koplopers:

 • Koploperproject: initiato
 • Donkergroen – aanplant
 • Ten Stripes: marketing en communicatie
 • SAMEEN: sales
 • Bedrijvenvereniging Zuidoost: partner
 • Gemeente: grondeigenaar en facilitator
 • Landschapsbeheer Groningen: natuurbeheer en Natuur
 • Milieufederatie Groningen: ondersteund
 
 
 
 
 
Contact

  Contact

  Naam*:

  Organisatie*:

  Email*:

  Mijn vraag aan P&P:

   Product:

   Naam*:

   Organisatie*:

   Telefoon:

   Email*:

   Bijlage (bijv. logo of ontwerp):

   Mijn vraag aan P&P: